eke mannink

Nadat ik begin 2011 tot stadsdichter van Zutphen werd verkozen, vloeiden er behalve stadsverzen veel andere gedichten uit mijn pen. Het intensieve dichten verdiepte mijn ervaring van het bestaan en dat leidde ertoe dat ik mijn originele naam weer terugnam. De bundel ´ik schrijf je bij me´ is een gecomprimeerd poëtisch verslag van dat lange en bij vlagen ook wel ingewikkelde proces.

Ik schrijf mijn hele leven al. Maar pas sinds een paar jaar laat ik werk aan de wereld zien. Als stadsdichter van Zutphen en als helft van het dichtersduo Vlinderwerk, dat ik vorm met Sander Grootendorst. Samen maken we poëzietheater over dichters als Hans Andreus, Ida Gerhardt en Lucebert, over onderwerpen als beeldende kunst, heimwee en lekker eten - en we geven cursussen over gedichten schrijven én lezen.

Tijdens mijn studie Nederlands in Utrecht specialiseerde ik me in de Moderne Letterkunde. Studeerde af op de ontvangst en invloed van het Frans existentialisme in Nederland. Daarna volgde ik de Postdoctorale Opleiding Journalistiek te Rotterdam.

Ik woonde een tijd in Ierland om les te geven aan Trinity College in Dublin. Die periode was zeer bepalend voor wie ik ben geworden. Dat weet je nooit als je er middenin zit, maar terugkijkend ben ik ervan overtuigd.

Schrijven heb ik gedaan voor het Parool, de Groene Amsterdammer en een aantal tijdschriften. Als freelancer fotografeerde ik. In 1994 begon ik voor IKON- en vervolgens KRO/RKK-radio te werken en te reizen. Een mogelijkheid om enige tijd in Midden-Amerika en de Kaukasus te verblijven. Op dit moment maak ik levensbeschouwelijke reportages voor KRO/RKK.

Ik schrijf je bij me is mijn debuutbundel.